
Alles over hypotheken
Wat is een hypotheek?
Een hypotheek is een lening waarmee je een huis kan kopen. Bij het afsluiten van een hypothecaire lening leen je een bedrag voor de aanschaf van je woning en geeft je het huis als zekerheid aan de bank. De hypotheeklening (hypothecaire lening) mag alleen gebruikt worden voor de aanschaf van een woning en dient binnen dertig jaar afgelost te worden.
Hoe werkt een hypotheek?
Bij een hypotheeklening (hypothecaire lening) los je gedurende de looptijd de totale leensom, de hypotheekrente en verzekeringskosten af. Doorgaans kiest men voor een looptijd van 30 jaar. Dat betekent dat je elke maand 1/360e deel van de lening incl. rente dient af te lossen om na 30 jaar hypotheekvrij te zijn.
Wie is de hypotheekgever en hypotheeknemer?
Vaak worden de termen hypotheekgever en -nemer met elkaar verward. Als particulier die een hypothecaire lening afsluit met een geldverstrekker geef je het hypotheekrecht (gedeeltelijk) weg aan de geldverstrekker. Deze noemen we dan ook de hypotheeknemer. Degene die leent met als onderpand het huis is de hypotheekgever, de partij die de lening verstrekt is de hypotheeknemer of hypotheekhouder.
Recht van hypotheek
Het Griekse woord hupothèkè, waaruit hypotheek haar oorsprong kent, betekent letterlijk: het er-onder zetten; onderzetting of onderpand. Het recht van hypotheek is voor de bank de zekerheid voor de terugbetaling van de lening. Jouw woning geldt als onderpand voor de aan jou verstrekte lening. Als je de lening niet meer kunt betalen, heeft de geldverstrekker het recht jouw woning te verkopen, ook als dit betekent dat je met restschuld komt te zitten. Wil je voorkomen dat je bij financiële problemen met een restschuld komt te zitten, dan doe je er goed aan een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (zie de veelgestelde vragen) af te sluiten.
Vast contract nodig bij het afsluiten van een hypotheek?
Naast het recht van hypotheek wil de hypotheeknemer, de leningverstrekkende partij, dat de hypotheekgever elke maand aan zijn of haar betaalverplichtingen kan voldoen. Het overleggen van een vast dienstverband bij het aanvragen van de hypotheeklening schept er vertrouwen in dat de maandelijkse aflossing niet alleen nu, maar ook in de toekomst overgemaakt zal worden. De tijden zijn echter veranderd en lang niet iedereen heeft meer een vast contract. Lees hier hoe je een hypotheek kan afsluiten zonder vast contract. Er is meer mogelijk dan je denkt!
Welke hypotheekvormen zijn er?
Welke hypotheek voor jou de beste voorwaarden heeft is afhankelijk van de maandkosten, de gewenste periode dat de rente vaststaat en de hypotheekvorm.
Wil je recht hebben op hypotheekrenteaftrek, dan kan je alleen kiezen tussen een annuïteiten of lineaire hypotheek. Voordeel voor beide vormen is dat je na dertig jaar aflossen klaar bent met aflossen.
Er zijn daarnaast nog een aantal andere hypotheekvormen, zoals een aflossingsvrije hypotheek, een beleggingshypotheek of een levensloophypotheek. Sluit je één lening met een van deze hypotheekvarianten af dan kan je geen gebruikmaken van hypotheekrenteaftrek. Dat is anders als je vóór 2013 één van deze hypotheekvormen hebt afgesloten, want dan behoud je de hypotheekrenteaftrek. Tegenwoordig zijn deze hypotheekvormen dan ook een stuk minder populair geworden.
Annuïteitenhypotheek
Bij een annuïteitenhypotheek blijft het maandbedrag gedurende de rentevaste periode gelijk. Het maakt niet uit hoever je bent met aflossen, in het begin van de looptijd los je relatief veel rente af en in de laatste jaren betaal je vooral de schuld af. Het maandelijkse bedrag bestaat uit aflossing en rente en de samenstelling hiervan verandert naar mate er meer van de hypotheekrente is afgelost. Het maandbedrag blijft wel gelijk.
Lineaire hypotheek
Een lineaire hypotheek is een hypotheekvorm waarbij je elke maand hetzelfde bedrag aflost. Je lost je lineaire hypotheek gelijkmatig af en kan de maandelijkse kosten eenvoudig uitrekenen door de hoofdsom te delen door de gehele looptijd.
Verschillen tussen annuïteiten en lineaire hypotheekvormen
De bruto maandlasten blijven bij annuïteitenhypotheek gelijk tot en met de laatste maand dat je moet aflossen. Bij een lineaire hypotheek nemen de maandlasten per maand een klein beetje af. Bij een annuïteitenhypotheek los je de eerste jaren vooral veel van de hypotheekrente af en nog weinig van de hypotheekschuld. In deze jaren is er sprake van meer fiscaal voordeel, door de hypotheekaftrek op de betaalde rente. Later neemt dit fiscale voordeel af. Bij een lineaire hypotheek is de hypotheekaftrek meer te spreiden over de gehele looptijd. Verwacht je dat je later in je carrière aanzienlijk beter gaat verdienen, dan kan deze hypotheekvorm aantrekkelijker zijn.
Welke hypotheekvorm past bij mij?
Vind je het prettig als je elke maand exact hetzelfde bedrag moet overmaken en wil je vooral in de eerste jaren veel gebruik kunnen maken van de hypotheekrenteaftrek dan is een annuïteiten hypotheek de beste keuze. Let wel, dit betekent dat de netto maandlasten stijgen.
Geef je liever in de eerste jaren meer uit, zodat je later minder hoeft af te lossen en wil je dat je ook zolang mogelijk hypotheekrente betaald om gebruik te kunnen maken van de hypotheekrenteaftrek, dan is een lineaire hypotheek een logische keuze.
Zoek je een combinatie van beide hypotheekvormen? Dat is bij steeds meer hypotheekverstrekkers mogelijk.
Meer weten over hypotheekvormen?
Bekijk ze hier allemaal!Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
Hoeveel je kan lenen voor de aanschaf van een woning ligt aan je inkomen, vermogen, eventuele schulden en hypotheekvorm.
Bij het afsluiten van een hypothecaire lening is het niet alleen belangrijk dat de maximale hypotheeksom hoger of gelijk ligt aan de waarde van de woning, maar ook dat er sprake is van gunstige voorwaarden zoals een lage hypotheekrente, boeteclausules (boeterente), en dergelijke.
Maandlasten hypotheek berekenen
Naarmate de rente op de lening lager is hoef je minder rente over de gehele looptijd te betalen en geniet je van lagere maandlasten. De maandlasten zijn niets anders dan het gehele leenbedrag inclusief rente gedeeld door de looptijd (vaak 30 jaar).
Rentevaste periode
De rentevaste periode is de periode waarin je tegen een vast rentetarief kan aflossen. Het vaakst kiest met voor een rentevaste periode van 10 jaar. Hoe langer je hypotheekrente vast staat, des te hoger valt de hypotheekrente uit. Je betaalt namelijk voor de zekerheid van een lange rentevaste periode en hypotheekverstrekkers kunnen de rente in de tussentijd niet verhogen. Op dit moment staat de rente erg laag en lijkt het aantrekkelijk om voor een lange periode de rente vast te zetten. Op het moment dat de rentevaste periode afloopt kan het namelijk zijn dat de rente fors procenten hoger ligt dan nu. Het tegenovergestelde kan natuurlijk ook gebeuren. Als particulier dien je hier goed over na te denken, want een hogere rente kost je meer geld.
Je kunt er ook voor kiezen om de rente voor een korte periode vast te leggen (1 of 5 jaar) of het helemaal niet vast te leggen door te kiezen voor een variabele rente. Stijgen of dalen de rentetarieven dan merk je dat direct in je portemonnee.
Maximale hypotheek berekenen of Maandlasten berekenenHuis kopen zonder spaargeld?
Heb je een leuk huis op het oog? Dan is het belangrijk na te gaan of jouw inkomen en vermogen je instaat stellen deze te financieren met een hypotheeklening. Gebruik bijvoorbeeld deze rekentool om te berekenen wat jouw maximale hypotheeksom is.
Maar hoe zit het nou als je geen eigen vermogen hebt in de vorm van spaargeld, beleggingen of andere snel te liquideren bezittingen? Dan wil een huis kopen zonder een eigen inleg. Vroeger was dat makkelijker dan nu, omdat je tot een paar jaar terug de kosten koper kon bijlenen. Deze kosten koper zijn de kosten die je maakt om de woning in je bezit te krijgen, zoals notariskosten en de overdrachtsbelasting. Afhankelijk van een aantal factoren moet je hier al snel uitgaan van 3 tot 6% van de woningwaarde.
Toch een huis kopen zonder spaargeld? Dan moet je kiezen voor een woning die vrij op naam wordt aangeboden. Vrij op naam of afgekort v.o.n. zie je vaak terug bij nieuwbouwwoningen. De kosten koper vervallen bij deze woningen waardoor je ze met weinig tot geen eigen inbreng en een hypotheeklening kunt aanschaffen.
Huis kopen zonder vast dienstverband?
Zojuist hadden we het over het kopen van een huis zonder spaargeld, maar hoe zit dat met een baan zonder vast contract? Kan je dan een huis kopen? Waar het vroeger erg lastig was te kopen zonder vast contract is dit nu in steeds meer gevallen wel mogelijk. Lees er hier meer over.
Hypotheek oversluiten?
Het oversluiten van je huidige hypotheek naar een nieuwe hypothecaire lening kan je veel kosten besparen. De rente voor hypotheekleningen is historisch laag en daar kan jij voordeel mee behalen.
Er zijn verschillende redenen om over te willen stappen:
- Er is een lagere rente te behalen;
- De rentevaste periode loopt af (geen boeterente);
- Er moet extra geleend worden voor een verbouwing;
- Persoonlijke redenen (scheiding, gezinsuitbreiding, hobby die ruimte behoeft);
- Het huis staat onder water (bereken hier of dat zo is!)
Tip: Wij raden je aan het oversluiten altijd door een hypotheekadviseur uit te laten rekenen, er moet namelijk rekening gehouden worden met boeterentes bij het oversluiten van de ene naar de andere hypotheek, wat van invloed is op de besparing of kosten die het oversluiten met zich meeneemt. Afhankelijk van de rentevaste periode kan je oversluiten zonder boete of moet je een renteboete betalen.
Hieronder leggen we je uit hoe boeterente werkt: