Huren of kopen?
Huren of kopen van een woning?
Huren of kopen: dat vragen veel mensen zich af. En het antwoord op deze vraag is ook niet zo makkelijk. Zowel aan huren als kopen zijn namelijk voordelen, maar ook nadelen, verbonden. Door de hoge huurprijzen en lage hypotheekrente twijfelen steeds meer mensen over wat het beste bij hun past: kopen of huren?
Beantwoord deze tien vragen
Twijfel jij ook over kopen vs huren? Zet je woonwensen en toekomstplannen dan op een rij door de volgende tien vragen voor jezelf te beantwoorden:
- Waar wil je graag wonen?
- Hoe lang wil je daar blijven wonen?
- Wil je flexibel zijn in waar je woont of niet?
- Wil je een instapklare woning of wil je jouw huis juist volledig kunnen aanpassen aan jouw woonwensen?
- Wil je ‘eigen baas’ van je woning zijn?
- Wil je woningonderhoud liever zelf doen of uitbesteden?
- Vind je stabiele maandlasten belangrijk of niet?
- Ben je financieel opgewassen tegen veranderende omstandigheden als (gedeeltelijk) inkomensverlies?
- Is gezinsuitbreiding op termijn mogelijk aan de orde?
- Is vermogensopbouw belangrijk voor je?
Natuurlijk is het erg lastig om deze vragen direct eenduidig en volledig te beantwoorden. Daarom lopen de adviseurs van Financiële Meesters deze vragen graag persoonlijk met je door. Onze adviseurs hebben reeds vele mensen geholpen die twijfelen tussen huren of kopen. Wij adviseren en begeleiden ook jou graag bij deze keuze! Neem direct contact met ons op voor een kennismakingsgesprek. Of vul de rekentool hieronder in voor een indicatie van wat voor jou voordeliger is: huren of kopen. Maak een afspraak voor een berekening op maat.
Voordelen van een huis kopen
Het grootste voordeel van een huis kopen ten opzichte van een huis huren, is dat je vermogen opbouwt. Een veelgehoord argument om te kopen, is dat je huurlasten sowieso weggooit wanneer je huurt. Hiermee wordt bedoelt dat je iedere maand huur betaalt, maar geen vermogen opbouwt. Wie een huis koopt, bouwt wel vermogen op door maandelijks een deel van de hypotheek af te lossen. Aan het eind van de looptijd van de hypotheek is het huis van jou.
Er zijn echter meer voordelen van een huis kopen. Zo heb je de vrijheid om je woning helemaal aan te passen naar jouw woonwensen. Je bent immers ‘eigen baas’ van je woning. Ook is kopen momenteel financieel erg aantrekkelijk. De hypotheekrente is namelijk historisch laag, wat de totale maandlasten van woningeigenaren vaak lager maakt dan die van een huurder. Bovendien is kopen eigenlijk altijd de beste optie als je ergens minimaal 5 jaar, maar liefst langer, wil blijven wonen. Daarbij komt dat op niet alle droomplekken huuraanbod is. De vraag is dan niet of je wilt kopen of huren. Huren is dan simpelweg geen optie en dan moet je wel kopen. Maar hoe erg is dat op jouw droomplek?!
Heb je dus een droomhuis gevonden waarin je nog jaren vooruit kan op je favoriete locatie? Dan kun je het beste kopen.
Voor en nadelen huren
De voor- en nadelen van huren zijn grotendeels tegenovergesteld aan die van kopen. Een groot nadeel van huren is dat je maandlasten ieder jaar flink kunnen oplopen. Verhuurders mogen de huur namelijk ieder jaar een paar procent verhogen. Je hypotheekbedrag blijft daarentegen elk jaar stabiel.
Het belangrijkste voordeel van huren is dat je als huurder flexibeler bent. Als je wilt verhuizen, kun je heel gemakkelijk je huurcontract opzeggen. Dat is prettig als je verwacht maar ergens kort te gaan wonen. Als vuistregel kun je aanhouden dat je minimaal vijf jaar in een huis moet wonen om kopen aantrekkelijk te maken. Haal je dat niet, of zoek je meer flexibiliteit, dan kun je beter huren. Doordat je als huurder zo flexibel bent, loop je ook weinig financieel risico. Daarbij komt dat je aan een huurhuis geen (groot) onderhoud hoeft uit te voeren, dat moet de verhuurder namelijk doen.
Daar tegenover staat dus dat je als huurder iedere maand hogere woonlasten betaalt. Hierdoor kom je iedere maand financieel minder gunstig uit. De woonlasten zijn bij kopen dus relatief gezien lager.
Huren of kopen als starter
Moet je nu huren of kopen als starter? Als starter heb je vaak (nog) geen arbeidscontract voor onbepaalde tijd, wat het moeilijker maakt om een hypotheek te krijgen. Daarbij is in sommige steden het aanbod starterswoningen beperkt. Toch is huren voor veel starters ook geen optie, omdat ze in de huursector precies tussen wal en schip vallen. Starters verdienen namelijk vaak te veel voor een sociale huurwoning, maar te weinig voor een huurwoning in de vrije sector. Voor een huurwoning in de commerciële huursector moet je namelijk vaak 4,5 keer zoveel verdienen als de maandelijkse huurprijs. Daar hebben de meeste starters te weinig inkomen voor.
Dus wat is wijsheid als starter? Dat hangt van een aantal zaken af. Maar heb je een leuk inkomen en een beetje baanzekerheid? Dan is kopen waarschijnlijk toch verstandiger. Ook als je ouders mee willen financieren, is kopen ineens een erg reële én aantrekkelijke optie voor starters. Wil je weten of jij beter kunt huren of kopen als starter? Schakel dan een adviseur van Financiële Meesters in. Wij adviseren je graag over de beste keuze in jouw situatie.
Huis kopen of huren?
Er zijn een hoop aspecten die van invloed zijn op wat voor jou voordeliger is: een huis kopen of huren. De rekentool op deze pagina geeft alvast een indicatie van wat voor jou de voordeligste optie is. De vragenlijst en informatie op deze pagina kunnen je ook helpen bij je keuze. Voor een persoonlijk advies van een Financiële Meester plan je direct online een afspraak in. Onze adviseurs zijn experts op het gebied van wonen en huren en geven altijd een transparant en eerlijk advies. Met acht vestigingen door heel Nederland, is er altijd een Financiële Meester bij jou in de buurt.