Rentemiddeling is een manier om direct minder hypotheekrente te betalen bij jouw hypotheekverstrekker. Bij rentemiddeling leg je namelijk een nieuwe, lagere rente vast door een gemiddelde te nemen van de huidige en actuele rente. Banken staan hiervoor open, omdat je als gevolg hiervan de rentevaste periode weer voor jaren moet vastleggen.
De rente op leningen (en spaargeld) is historisch laag. Het kan dan interessant zijn om de rente te middelen. We vertellen je graag hoe de hypotheekrente gemiddeld wordt en wat de verschillen tussen rentemiddelen en oversluiten van een hypotheek zijn.
Hoe werkt rentemiddelen?
Bij rentemiddelen wordt het gemiddelde tussen de rente die je nu betaald en het lagere rentetarief dat de bank je voorlegt bepaald. Daarna wordt er gekeken naar de resterende rentevaste periode. Dit is de periode waarin je eerder hebt vastgelegd tegen het hogere rentetarief te lenen. Banken willen gecompenseerd worden voor het verlies aan rente inkomsten voor de resterende looptijd van de rentevaste periode en dat doen ze door een opslag te rekenen voor het verschil tussen de huidige en lage rente (niet de gemiddelde rente). Deze opslag berekenen ze door, in het nieuwe maandbedrag. Je gaat dus een lagere rente betalen, maar je moet ook over de nieuwe, langere rentevaste periode een boete opslag betalen. Het is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie of rentemiddeling voordelig uitpakt.
Wat zijn de verschillen tussen rentemiddeling en oversluiten van je hypotheek?
Bij oversluiten wordt een nieuwe hypotheeklening – met een lagere rente – afgesloten. Je lost met deze nieuwe lening de oude hypotheeklening af. Vaak sluit men over als de rentevaste periode is verstreken of binnen afzienbare tijd zal gaan verstrijken. Zo wordt een eventuele boeterente op oversluiten beperkt.
Bij rentemiddeling wordt de huidige hypotheekrente gemiddeld met de actuele rente bij dezelfde bank. Over het algemeen gelden er voorwaarden die het voor rentemiddeling overstappen naar een andere bank ontmoedigen. Je betaald na de rente bemiddeld te hebben direct een lagere rente, maar deze zal nog steeds een stuk hoger zijn dan de lage rente die in de markt te krijgen is. In tegenstelling tot oversluiten zijn er bij rentemiddeling altijd kosten gemoeid, deze worden doorberekend over de gehele periode dat er gemiddeld wordt, waardoor de kosten weinig impact maken op de maandkosten.
Wat zijn de voordelen van rentemiddeling?
- Direct een lagere maandelijkse hypotheekrente
- De afsluitkosten worden berekend in de nieuwe premie
- Voordelig wanneer je nog een aantal jaar in de rentevaste periode zit
Wat zijn de nadelen van rentemiddeling?
- Je kan niet overstappen naar een andere hypotheekverstrekker
- Vaak op den duur duurder dan oversluiten omdat je een gemiddelde rente gaat betalen die qua rente tussen de vorige en actuele rente in ligt.
Wat is voor mij aantrekkelijker?
Om te weten wat voor jouw persoonlijke situatie interessant is om te doen raden we een vrijblijvend gesprek met een hypotheekadviseur aan.