Je hypotheek oversluiten of niet? En wanneer je hypotheek oversluiten? Dit zijn slechts enkele vragen waar veel woningeigenaren mee worstelen.
Aan de ene kant wil je namelijk profiteren van een zo laag mogelijke hypotheekrente. Aan de andere kant schrikken de bijkomende kosten voor het oversluiten van een hypotheek veel mensen af.
Daarom hebben we de afwegingen voor het oversluiten van een hypotheek voor je op een rij gezet. Zo kun je een goede beslissing maken om je hypotheek over te sluiten of niet.
Wil je de voor- en nadelen voor jouw persoonlijke situatie graag helder toegelicht zien? Neem dan contact op met een vestiging van Financiële Meesters bij jou in de buurt.
Wanneer hypotheek oversluiten?
Of het interessant is om je hypotheek over te sluiten, hangt van verschillende factoren af:
- De huidige rentestand;
- De looptijd van je rentevaste periode;
- De terugverdientijd van de oversluitingskosten;
- Je huidige hypotheekvorm;
- De waarde van je huidige woning.
Hypotheek oversluiten voor lagere rente
De belangrijkste reden voor het oversluiten van een hypotheek is het verlagen van de maandlasten.
Is de hypotheekrente momenteel lager dan de rente die je nu voor je hypotheek betaalt? Dan zorgt je hypotheek oversluiten voor lagere maandlasten. Zo houd je iedere maand geld over voor andere zaken. Wie wil dat nou niet?
Rentevaste periode
Aan het oversluiten van je hypotheek zijn kosten verbonden.
Je maakt namelijk eenmalig kosten voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Denk hierbij aan taxatie- en notariskosten. Daarbij kan nog een boete komen, maar dit is afhankelijk van de resterende looptijd van je rentevaste periode.
Boete bij oversluiten hypotheek
Loopt de rentevaste periode van je hypotheek nog niet af, maar wil je hem wel vervroegd oversluiten? Dan betaal je aan je huidige geldverstrekker een boete voor het vervroegd aflossen van je bestaande hypotheek.
Ondanks de boete en de eenmalige kosten voor een nieuwe hypotheek, kan oversluiten nog altijd voordeliger zijn.
Het voordeel in maandlasten kan zich al snel terugbetalen. Bovendien zijn de boeterente en oversluitingskosten fiscaal aftrekbaar in het jaar dat deze kosten gemaakt worden.
Deze kosten moet je echter wel eerst zelf maken. Kun je deze niet (volledig) zelf maken? Dan kun je de boete ook meefinancieren in je nieuwe hypotheek.
Hypotheek oversluiten zonder boete
Loopt de rentevaste periode van je hypotheek af? Dan kun je jouw hypotheek oversluiten zonder boete.
Je krijgt een nieuw voorstel voor de hoogte van je hypotheekrente van je huidige geldverstrekker. Het loont echter om ook de rentetarieven van andere geldverstrekkers te bekijken. Wellicht dat zij een voordeligere hypotheekrente kunnen bieden.
Dit is hét moment om je hypotheek over te sluiten zonder boete en dus kosteloos te veranderen geldverstrekker.
Maak daar gebruik van door je goed te laten informeren over de mogelijkheden!
Hypotheekvorm oversluiten
In principe kun je iedere hypotheekvorm oversluiten. Het is echter goed om op te letten wanneer je dit precies doet.
Bij een lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek levert oversluiten gedurende de looptijd bijvoorbeeld steeds minder voordeel op. Je lening wordt immers steeds minder.
Ook aflossingsvrije hypotheekvormen kun je oversluiten. Hierop is het overgangsrecht van toepassing.
Laat je goed adviseren of oversluiten voordelig is. Heb je bijvoorbeeld een spaarhypotheek, bankspaarhypotheek of hybride hypotheek? Dan heb je niet alleen te maken met een hypotheekrente, maar ook een met een spaarrente.
Je hypotheek oversluiten voor een lagere rente is in dit geval niet altijd aan te raden, omdat je spaarrente dan ook lager wordt.
Aflossingsvrije hypotheek: oversluiten of niet?
Twijfel je of je jouw aflossingsvrije hypotheek moet oversluiten of niet? Een aflossingsvrije hypotheek mag je gewoon oversluiten.
Houd er echter rekening mee dat geldverstrekkers niet meer de volledige waarde van je woning aflossingsvrij financieren.
Dat betekent dat je een deel op een andere manier zult moeten financieren. De hypotheekadviseurs van Financiële Meesters onderzoeken graag met jou wat voor jou de beste optie is.
Woningwaarde
Je woningwaarde verandert door de jaren heen. Het kan zijn dat je woning in de loop der jaren meer waard is geworden dan je resterende hypotheekschuld. In dat geval is er sprake van overwaarde.
Het kan echter ook zo zijn dat de waarde van je woning daalt. Als je woning momenteel minder waard is dan je resterende hypotheekbedrag, staat je huis ‘onder water’.
Heb jij overwaarde op je hypotheek of staat je huis onder water?
Veel mensen denken dat ze alleen kunnen oversluiten als hun huis meer waard is dan hun hypotheek. Maar juist wanneer je huis onder water staat, zijn lagere woonlasten door een lagere hypotheekrente welkom. Zo houd je immers meer geld over om je hypotheek af te lossen.
Gelukkig zijn er ook geldverstrekkers die bereid zijn om je hypotheek over te sluiten als je huis onder water staat. Aangezien Financiële Meesters samenwerkt met alle geldverstrekkers, vinden onze hypotheekadviseurs altijd wel een partij die jouw woning wil financieren.
Wanneer kun je het beste je hypotheek oversluiten?
De belangrijkste drijfveer om over te sluiten is een lagere maandlast. De hypotheekadviseurs van Financiële Meesters berekenen graag de terugverdientijd van de eenmalige kosten en eventuele boeterente voor je.
Blijkt het dat oversluiten voor jou voordeliger is? Dan helpen de hypotheekadviseurs je graag bij het oversluiten van jouw hypotheek!
Wegen de kosten voor oversluiten niet op tegen de lagere maandlasten? Ook dan laten de Financiële Meesters je dat weten.
Bij ons ben je namelijk altijd verzekerd van een eerlijk advies. Neem direct contact met ons op voor een afspraak voor een vrijblijvend hypotheekgesprek.