Ben je op zoek naar een appeltje voor de dorst en heb je spaargeld “over”? Dan is een beleggingspand wellicht een goede investering voor jou! Steeds meer particulieren kiezen ervoor om op deze manier meer rendement uit hun spaargeld te halen. Maar hoe moet je zo’n beleggingspand financieren? Met een ‘reguliere’ hypotheek krijg je namelijk bijna nooit toestemming voor verhuur. Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rij.
Waarom investeren in vastgoed?
Investeren in vastgoed kan een interessante belegging zijn!
Investeren in vastgoed klinkt voor veel mensen als ‘iets voor later’. Je denkt misschien dat je dat nu nog niet kunt realiseren. Er zijn echter speciale hypotheken gericht op het financieren van een beleggingspand, we noemen die een vastgoed hypotheek of verhuurhypotheek. Gezien er op spaargeld momenteel amper rendement te behalen valt, kan vastgoed financieren een interessante belegging zijn. Bovendien investeer je niet alleen in de toekomst, maar levert het je maandelijks al huurinkomsten op.
Hoe kun je een beleggingspand financieren?
Wie een beleggingspand wil financieren, moet er rekening mee houden dat hij minimaal 30% van de investering zelf zal moeten inbrengen. Eigen spaargeld is dus een vereiste. Daarnaast kan tot 70% van de waarde van het beleggingspand met een speciale hypotheek worden gefinancierd.
Hypotheek voor het financieren van een beleggingspand
Er zijn verschillende geldverstrekkers die een hypotheek voor het financieren van een beleggingspand aanbieden. NIBC Bank en Woonfonds bijvoorbeeld, maar ook andere geldverstrekkers en grote banken bieden dergelijke hypotheken aan.
Wat voor onroerend goed je met deze hypotheken kunt financieren, verschilt per geldverstrekker. Sommige geldverstrekkers financieren alleen woningen, terwijl andere partijen tevens een bedrijfspand of winkelpand financieren. Daarnaast is het bij de ene geldverstrekker wel mogelijk om een woning te kopen en te verhuren aan een familielid, terwijl je dan bij een andere geldverstrekker in aanmerking komt voor een andere hypotheekvorm.
Ook de hypotheekvorm verschilt per geldverstrekker. Vaak gaat het om een lineaire- of annuïtaire hypotheek, maar er is vaak ook een aflossingsvrij deel mogelijk. Hoe hoog het percentage van de marktwaarde is dat je aflossingsvrij mag financieren, verschilt per geldverstrekker.
Hypotheekrente hypotheek verhuurd onroerend goed
De hoogte van de hypotheekrente is afhankelijk van het percentage van de marktwaarde van de woning dat dient te worden gefinancierd en de rentevaste periode. Hierbij geldt: hoe kleiner het deel dat van de marktwaarde gefinancierd wordt, hoe lager de hypotheekrente. Ook wanneer je de hypotheekrente minder lang vastzet, zal de rente lager zijn.
Onafhankelijk hypotheekadvies over het financieren van een beleggingspand
Onafhankelijk hypotheekadvies over het financieren van een beleggingspand is schaars. Er zijn namelijk maar weinig onafhankelijke hypotheekadviseurs die een rechtstreekse aanstelling bij geldverstrekkers voor investeringspanden hebben.
Financiële Meesters is één van de weinige intermediairs die een rechtstreekse aanstelling heeft bij partijen die tevens een beleggingspand financieren.
Denk hierbij aan NIBC Bank met de NIBC Vastgoed Hypotheek en aan Woonfonds met de Woningverhuur Hypotheek.
Overweeg jij om te investeren in een beleggingspand, maar twijfel je of dat wel mogelijk is? Plan dan een vrijblijvend eerste gesprek bij een Financiële Meester bij jou in de buurt in.
Vaak is er meer mogelijk dan je denkt!
Neem direct contact met ons op voor een afspraak. We spreken graag de mogelijkheden met je door!