Een van de belangrijkste onderdelen voor de keuze van een geldverstrekker voor een hypotheek is de hoogte van de hypotheekrente. Hoewel deze rente vaak aftrekbaar is, wil natuurlijk niemand te veel betalen. Benieuwd of je nog lang kunt profiteren van de historisch lage rentestanden? We houden je graag op de hoogte via dit blog.
Wat is hypotheekrente?
De hypotheekrente is een percentage dat je per jaar als vergoeding betaalt aan de hypotheekverstrekker over het nog openstaande hypotheekbedrag
Afhankelijk van je hypotheekvorm wordt het te betalen bedrag aan hypotheekrente gedurende de looptijd van de hypotheek lager of blijft het gelijk. Hoe lager je rentepercentage, hoe lager je maandelijkse rentelasten. Hoe hoog je rentepercentage is, is echter niet zo makkelijk te zeggen. Dat hangt namelijk af van verschillende zaken.
Hypotheekrente vastzetten
Allereerst hangt je hypotheekrente af van hoe lang je de rente wilt vastzetten. Gedurende deze periode blijft je hypotheekrentepercentage hetzelfde. Meestal is het zo dat hoe langer je de rente vastzet, hoe hoger het rentepercentage is. Wanneer je de rente langer vastzet, weet je echter ook precies wat je maandlasten in die periode zullen zijn. Je hebt dus meer zekerheid.
Variabele hypotheekrente
Je kunt ook kiezen voor een variabel rentepercentage. Iedere keer dat de geldverstrekker zijn rentetarieven aanpast, wijzigen jouw maandlasten. Hierdoor kan het zijn dat je ineens veel hogere, maar ook ineens veel lagere maandlasten hebt.
Lagere hypotheekrente met NHG
De hypotheekrente voor hypotheken met NHG is vaak het laagst
Wanneer je een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie (kortweg: NHG) loopt de geldverstrekker weinig risico dat ze hun geld niet terugkrijgen. Daarom is de hypotheekrente voor hypotheken met NHG vaak het laagst.
Meer risico? Meer rente
Over het algemeen geldt: hoe meer risico de bank loopt dat ze haar geld niet terugkrijgt, hoe hoger de hypotheekrente. Dit risico wordt bepaald op basis van de verhouding tussen de woningwaarde en de hypotheek, ook wel loan to value (LTV) genoemd.
Sluit je bijvoorbeeld een hypotheek af voor de helft van de waarde van je woning? Dan is de kans groot dat je dat bedrag aan het einde van de looptijd gewoon terug kunt betalen. Wil je echter 100% van de woningwaarde financieren met een hypotheek? Dan loopt de bank meer risico om aan het einde van de looptijd haar geld niet terug te krijgen en zal de rente hoger zijn.
Hoe hoog is de actuele hypotheekrente?
Kun jij je de rentepercentages van begin jaren ’80 van de vorige eeuw nog herinneren? Met een beetje pech betaalde je toen ruim 13% hypotheekrente, iets waar we ons vandaag de dag niets meer bij kunnen voorstellen.
Dat is nu gelukkig verleden tijd. Sinds de eeuwwisseling ligt de rente namelijk al historisch gezien op een laag niveau. Vergelijk hier de actuele hypotheekrentes van alle hypotheekverstrekkers.
Hypotheekrente verwachting
Goed nieuws voor huizenkopers: naar verwachting zullen de hypotheekrentes in 2020 redelijk stabiel blijven. Vooral door het grootschalige opkopen van obligaties door de Europese Centrale Bank (ECB) werden de hypotheekrentes de afgelopen jaren kunstmatig laag gehouden. Door de recente aankondiging dat de ECB haar opkoopprogramma zal afbouwen, wordt verwacht dat de rente weer licht zal stijgen. Door de nieuwe hypotheekregels van 2020, een stabiele koopkracht en de lichte loonstijging zullen we hier in de portemonnee waarschijnlijk nog weinig van merken.
Laagste hypotheekrente
Op zoek naar de laagste hypotheekrente voor jouw hypotheek?
De hypotheekadviseurs van Financiële Meesters gaan graag voor je op zoek naar de best passende hypotheek bij jouw situatie. Door onze samenwerking met alle onafhankelijke hypotheekverstrekkers weet je zeker dat er een gedegen, onafhankelijke vergelijking wordt gemaakt. Maak direct een afspraak voor onafhankelijk hypotheekadvies bij een vestiging bij jou in de buurt via het contactformulier.