Wat is een bankspaarhypotheek?
Bij een bankspaarhypotheek spaar je via een geblokkeerde beleggingsrekening (BEW) of een geblokkeerde spaarrekening (SEW), die aan je hypotheek gekoppeld is. Bij een traditionele spaarhypotheek spaar je daarentegen middels een levensverzekering. Bij een bankspaarhypotheek is de spaar- of beleggingsrekening altijd verbonden aan de financiering. De waarde op einddatum is bij de variant SEW gegarandeerd en gelijk aan het bedrag van de hypotheek. Wanneer je echter de keuze maakt voor de beleggingsvariant, BEW, is het uiteindelijk bedrag aan het eind van de looptijd niet gegarandeerd.
De maandlast van een bankspaarhypotheek bestaat uit een vast bedrag aan rente en een premie voor je spaar– of beleggingsrekening. Deze premies worden opgespaard tot het eind van de looptijd van de hypotheek om hiermee in één keer de hypotheek af te lossen. De hypotheek wordt dus niet gedurende de looptijd al afgelost.
Bankspaarhypotheek afsluiten?
Wil je een bankspaarhypotheek afsluiten, houdt dan hier rekening mee. De hoogte van je hypotheek ten opzichte van de waarde van je woning bepaalt of een overlijdensrisicoverzekering verplicht gesteld wordt door de hypotheekverstrekker. Je bent vrij in de keuze van de maatschappij, waarbij je een overlijdensrisicoverzekering afsluit, want de bankspaarhypotheek bevat deze dekking niet standaard. De hoogte van je hypotheek ten opzichte van de waarde van je woning bepaalt of een overlijdensrisicoverzekering verplicht gesteld wordt door de hypotheekverstrekker.
Voordelen bankspaarhypotheek
- Maximaal fiscaal voordeel, aangezien er gedurende de looptijd niets wordt afgelost.
- Bij de variant SEW heb je een gegarandeerd eindkapitaal.
- Je bent vrij in je keuze van de maatschappij waar je jouw overlijdensrisicoverzekering afsluit.
- De uiteindelijke uitkering is (gedeeltelijk) belastingvrij wanneer aan een aantal voorwaarden wordt voldaan.
Nadelen bankspaarhypotheek
- De hoogte van het eindkapitaal van de beleggingsgrekening (BEW) is niet gegarandeerd, aangezien dit kapitaal afhankelijk is van het rendement op de beleggingen.
- Je bent gebonden aan één geldverstrekker, aangezien de rekening en hypotheek aan elkaar gekoppeld zijn. Oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker is altijd mogelijk, maar kan soms nadelig zijn.
Bankspaarhypotheek aflossen?
Bij deze hypotheekvorm los je aan het eind van de looptijd in één keer de gehele lening af. Om het risico op een lager dan wenselijk eindsaldo op je beleggingsrekening in te dammen kan je vroegtijdig beginnen met aflossen. Dit verlaagd het risico op een resterende schuld én zorgt ervoor dat je straks meer van de belegging overhoud. Immers dit hoeft niet (geheel) gebruikt te worden om de schuld in te lossen.
Bankspaarhypotheek oversluiten?
Of het verstandig is jouw bankspaarhypotheek over te sluiten is per situatie verschillend. Wij raden je aan een hierover een vrijblijvend gesprek met een van onze hypotheekadviseurs te voeren.