Nu Corona een pandemie is valt een opvallende trend op. De hypotheekrente begint te stijgen. Wij leggen je graag uit hoe dat komt en spreken een verwachting uit voor de nabije toekomst.
Veel huizenbezitters kiezen op dit moment voor de zekerheid van een lage hypotheekrente door nu hun hypotheek over te sluiten. Zij verwachten dat de rente het laagste punt heeft bereikt en dat de ingezette stijging door zal zetten. Dat is goed terug te zien in de cijfers: Zo sloten een recordaantal mensen een hypotheek af in de afgelopen twee weken.
Waarom stijgt de hypotheekrente?
De marktrente stijgt doordat banken minder verdienen aan andere financiële producten als gevolg van de Coronacrisis en meer rendement proberen te halen uit leningen. Daarnaast lenen overheden wereldwijd veel geld op de kapitaalmarkt en dit zorgt voor een stijging van de marktrente. Dit heeft ook haar weerslag op de hypotheekrente.
Door de stijgende trend neemt het aantal hypotheekaanvragen snel toe, men wil namelijk nog profiteren van een lage rente. Dit oefent extra druk uit op de rente waardoor deze verder zal stijgen. Hier zit echter wel een rek in, omdat er sprake is van krapte op de woningmarkt.
Gevolgen voor hypotheekrente aftrek en maximale lening
Een stijgende hypotheekrente heeft gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek en de maximale hypotheek. Naarmate je meer hypotheekrente moet betalen bij de hypothecaire lening nemen je maandelijkse lasten toe, deze rente kan je echter wel aftrekken bij je inkomstenbelasting. Al is de overheid bezig de mogelijkheden voor hypotheekrente aftrek geleidelijk af te bouwen. Bij een hoog inkomen zal een deel van de rente mogelijk niet afgetrokken kunnen worden.
Daarnaast betekent een hogere hypotheekrente dat je een minder hoog bedrag kunt lenen voor de aanschaf van een woning. De maximale leensom wordt namelijk bepaald aan de hand van het maximale bedrag dat je verantwoord maandelijks kunt aflossen. Als het rentecomponent daarbij toeneemt kan er minder worden aangewend voor de aflossing. Met de krapte op de woningmarkt kan dit gevolgen hebben voor jouw mogelijkheid tot het kopen van een huis en eventueel de woningwaarde, want minder vraag op de markt leidt tot lagere prijzen.
Verwachting: nu oversluiten of wachten?
Wij verwachten dat de hypotheekrente de komende weken voorzichtig zal stijgen. Al gaat het hier niet om procenten, eerder om stapjes van 1 of 2 promille. De marktrente staat namelijk vergeleken met de afgelopen decennia nog steeds erg laag. De verwachting is dat centrale banken, zoals de Europese Centrale Bank of de Amerikaanse FED de rente in stand houden of verder verlagen. Dit zal een forse stijging van de hypotheekrente voorkomen. De FED heeft enkele weken geleden zelfs al een renteverlaging doorgevoerd om de Amerikaanse economie te stimuleren. Dichterbij huis is er akkoord over een steunpakket van 750 miljard euro, bovenop de voorgaande begroting van 350 miljard, uitgevoerd door de ECB. Deze maatregelen drukken de stijging van de marktrente.
In het meest positieve scenario kunnen over enkele maanden alle bedrijven weer open en worden de maatregelen zoals afstand nemen en niet te veel mensen op elkaar geleidelijk opgeheven. Dan zal blijken in hoeverre deze crisis heeft geleid tot omzetdalingen, ontslagen en faillissementen. Natuurlijk gaat dat effect hebben op de ontwikkeling van de economie en de rentestand. De exacte impact daarvan is nu nog niet te voorspellen, al is een (tijdelijke) financiële crisis te verwachten. Wel kunnen we de verwachting uitspreken dat de laagste hypotheekrente nu achter ons ligt. De rente zal waarschijnlijk slechts met kleine stapjes stijgen, maar niet snel meer dalen. In het geval je deze conclusie deelt kan het verstandig zijn nu je hypotheek over te sluiten, zodat je voor jaren een lage rente kunt vastleggen.