Nu de hypotheekrente zo laag staat willen steeds meer huizenbezitters gebruik maken van de lage rente. Een van de populairste manieren om een lagere rente op je lening te betalen is het oversluiten van je bestaande hypotheeklening. Klanten die oversluiten kosten de hypotheekverstrekkers inkomsten omdat de klanten veranderen van bank of een lagere rente gaan betalen bij dezelfde bank, om zich te beschermen voor inkomstenderving bestaat de boeteclausule. In de boeteclause vind je de regels omtrent de boeterente vermeld voor het vroegtijdig oversluiten van je lening. Maar wat als je wel wilt oversluiten, maar niet het geld gespaard hebt om de boeterente direct te betalen? Kan je dan de boeterente meefinancieren in het nieuwe contract?
Wanneer sluit je vroegtijdig over en krijg je te maken met een boete?
Om antwoord te geven op de vraag of je de boeterente kan laten meefinancieren, leggen we je eerst uit wat boeterente en rentevaste periode inhouden.
In jouw huidige hypotheekcontract wordt de zogeheten rentevaste periode aangegeven, dat is de periode waarin de hypotheekrente vastgezet is. Sluit je eerder over dan mag de bank een boeterente rekenen ter compensatie voor het verlies aan inkomen. In een eerder artikel schreven we over het oversluiten van je hypotheek zonder boete, we raden je altijd aan eerst na te gaan of je kosteloos kan oversluiten.
Sluit je over in de rentevaste periode dan zorgt de bank ervoor dat ze gecompenseerd worden voor het verlies aan toekomstige inkomsten op de lening gerekend tot de einddatum van de rentevaste periode. We gaan je met onderstaande slides uitleggen wat het idee achter de boeterente is en hoe deze wordt berekend. Hierna vertellen we je wat de gevolgen zijn van het wel of niet meefinancieren van de boeterente bij het oversluiten naar een ander contract.