Tot enkele jaren terug was het aantrekkelijk om een huis te kopen met een aflossingsvrije hypotheek, omdat het zorgde voor lage maandlasten. Hypotheekvormen als een spaar- of beleggingshypotheek zijn hier ook voorbeelden van. Sinds 2013 zijn deze hypotheekvormen minder aantrekkelijk mede door het wegvallen van de mogelijkheid om de rente af te trekken. Een aflossingsvrije lening zorgde voor lage maandlasten, omdat je er gedurende de looptijd enkel rente over betaalde. De lening hoefde pas na het einde van de looptijd van dertig jaar afgelost te worden.
Banken en de overheid beseffen nu dat lang niet iedereen voldoende geld heeft gereserveerd voor deze aflossing. Om te voorkomen dat straks veel huiseigenaren in de betaalproblemen komen of een nieuwe lening moeten afsluiten en tot in de eeuwigheid aan een hypotheeklening vastzitten is de campagne ‘Word ook aflossingsblij’ in het leven geroepen. Het is een initiatief van de gezamenlijke banken en verzekeraars in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Banken en het Verbond van Verzekeraars.
Word ook aflossingsblij is in het leven geroepen om te voorkomen dat veel huiseigenaren in de betaalproblemen komen of een nieuwe lening moeten afsluiten en tot in de eeuwigheid aan een hypotheeklening vastzitten.
Waarom aflossingsblij in dertig jaar?
De hypotheekrenteaftrek op de rentelasten van de aflossingsvrije hypotheek is voor maximaal dertig jaar in te zetten. Los je niet binnen deze periode af? Dan krijg je vanaf het 31ste jaar, door het wegvallen van het fiscale voordeel, te maken met hogere maandlasten. Daarnaast is het huis niet helemaal van jou als je het niet geheel aflost en bouw je als gevolg hiervan minder bezit op voor je oude dag.
Help, ik blijf misschien zitten met een schuld!
Bij het afsluiten van de hypotheek leek een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek een verstandig idee. Je kon op eigen initiatief sparen of beleggen voor de toekomstige aflossing van je huis en je voorzag dat je inkomen door de jaren heen zou meestijgen. Echter, lang niet iedereen is even goed in het financieel plannen en hier maandelijks aan vast te houden. Het kan dus gebeuren dat je dit was ‘vergeten’ of door omstandigheden niet instaat was voldoende geld weg te zetten voor de aflossingsvrije hypotheek.
Herkenbaar? Dan raden we je een adviesgesprek aan met een hypotheekadviseur. Zij adviseren je over de beste strategie om de achterstand in te halen, zodat je toch straks de openstaande geldsom kan aflossen. Lukt dit niet, dan zullen zij andere opties met je bespreken.
Welke opties heb je als je niet in een keer kunt aflossen?
Ben je niet in staat om de aflossingsvrije hypotheek in een keer af te lossen? Dan zijn er een aantal opties. Vaak kun je de bestaande, aflopende lening aflossen door een nieuwe lening voor dertig jaar af te sluiten. Let wel: over deze lening kan je de hypotheekrente niet meer aftrekken. De maandlasten zullen daarom hoger uitvallen.
Na een periode van dertig jaar wonen zou het maar zo kunnen zijn dat je (bijna) met pensioen gaat. Dit heeft gevolgen voor je inkomen en meestal valt het inkomen lager uit dan toen je nog werkte. Waarschijnlijk is het niet meer mogelijk om een nieuwe lening af te sluiten voor de niet-afgeloste aflossingsvrije som. In dit geval ben je genoodzaakt het huis te verkopen en een kleiner huis terug te kopen of te huren.
Sommige woningbezitters hebben een gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek afgesloten. Op de rest van het huis rust een andere hypotheekvorm. Dit maakt het mogelijk om op het afgeloste deel een ‘opeet-hypotheek’ af te sluiten, waarmee de verhoogde woonlasten opgevangen kunnen worden. Let wel, dit zorgt ervoor dat je de waarde van het huis opeet en aan de bank overdraagt.
Ook aflossingsblij worden?
Graag nodigen we je uit voor een vrijblijvend gesprek met een van onze Financiële Meesters. Zij kunnen je alles vertellen over de aflossingsmogelijkheden voor een hypotheek en geven hierbij altijd onafhankelijk advies.