Je hebt eindelijk je droomhuis gevonden: misschien wel jouw eerste huis of een ander huis. Het staat in de perfecte buurt en voldoet aan bijna al je eisen. Bijna, want om het helemaal perfect te maken moet er eigenlijk nog verbouwd worden.
Je kunt een verbouwing direct bij het afsluiten van je hypotheek meefinancieren. Maar weet je nog niet precies wat je wilt verbouwen of wanneer?
Extra hypotheek voor verbouwing
Het is ook mogelijk om op een later moment je verbouwingskosten mee te financieren in een hypotheek. Wat de mogelijkheden zijn van je verbouwing financieren middels een hypotheek? We leggen het je graag uit!
Verbouwingshypotheek
Je kunt je nieuwe huis het beste verbouwen met de zogenaamde verbouwingshypotheek. Dit houdt in dat je de kosten voor je verbouwing meefinanciert in je hypotheek. Volgens de hypotheekregels van 2020 mag je echter maximaal 100% van de woningwaarde lenen.
Je hypotheek biedt dus geen ruimte meer om je verbouwing mee te financieren. Sterker nog, je hebt al eigen geld nodig om de kosten koper mee te betalen.
Hoe los je dit dan op? Dit kun je dus onder andere doen door energiebesparende maatregelen aan je woning te treffen.
Energiebesparende maatregelen
Er geldt een uitzondering: namelijk een verbouwing waarbij je je woning energiezuiniger maakt.
Denk hierbij aan het isoleren van je woning, het plaatsen van HR++ of triple glas of het plaatsen van zonnepanelen. Voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen mag je 106% van je woningwaarde lenen, inclusief verbouwing dus.
Bouwdepot 2020
Een alternatief voor de verbouwingshypotheek is het bouwdepot. Met deze aparte pot met geld betaal je de verbouwing van je woning. Ondanks dat het bouwdepot op een aparte rekening staat, is het wel een onderdeel van je hypotheek.
Bouwdepot berekenen?
De hoogte van het bouwdepot hangt af van de verwachte woningwaarde na de verbouwing. Het bouwdepot 2020 mag namelijk niet hoger zijn dan 100% van de woningwaarde na verbouwing. Je hebt daarom een taxatierapport nodig om een bouwdepot aan te vragen bij je geldverstrekker. Op basis van dit rapport bepaalt de geldverstrekker de hoogte van het depot.
Waardevermeerdering na verbouwing
Een bouwdepot kun je in 2020 dus alleen aanvragen als de verbouwing voor waardevermeerdering van de woning zorgt. Denk hierbij niet alleen aan energiebesparende maatregelen, maar ook aan uitbreiding van de woning.
Zo leveren de plaatsing van een dakkapel of uitbouw direct meer woonoppervlak en daarmee vaak ook een hogere woningwaarde op.
Smaakgevoelige verbouwingen
Naast verbouwingen die voor waardevermeerdering zorgen, zijn er ook verbouwingen die dat niet direct doen. Dit zijn smaakgevoelige verbouwingen, zoals de plaatsing van een nieuwe keuken of badkamer. Een dergelijke verbouwing kan hard nodig zijn, maar het resultaat zal niet iedereen direct aanspreken. Daarom kunnen dit soort verbouwingen niet altijd volledig meegefinancierd worden in het bouwdepot.
Tweede hypotheek voor latere verbouwing
Het is verstandig om de kosten van een verbouwing direct bij je hypotheekaanvraag mee te nemen. Op die manier maak je maar een keer kosten voor het afsluiten van een hypotheek en hypotheekadvies. Wil je pas op een later moment gaan verbouwen? Dan krijg je mogelijk opnieuw met deze kosten te maken omdat je een tweede hypotheek moet afsluiten. Dat is natuurlijk zonde!
Hypotheek verhogen
Wanneer je een tweede hypotheek afsluit, verhoog je als het ware je huidige hypotheek. Dit is aantrekkelijk, omdat je voor dit deel ook hypotheekrenteaftrek kunt krijgen. Voorwaarde hiervoor is wel dat het geld wordt gebruikt voor verbouwing van de woning en dat het gaat om een annuïtaire of lineaire hypotheekvorm. Door de afsluitkosten die hierbij komen, is dit volgens het Nibud alleen aan te raden bij een verbouwing ter waarde van minimaal € 25.000.
Wil je jouw tweede hypotheek ergens anders afsluiten? Dan zal je daar waarschijnlijk ook de rest van je hypotheek moeten onderbrengen.
Dit brengt natuurlijk kosten met zich mee, maar kan ook voordeel opleveren als de hypotheekrente lager is. Neem contact op met een Financiële Meester van een vestiging bij jou in de buurt om de beste optie in jouw situatie door te spreken.
Overige financieringsmogelijkheden
Naast het financieren van een verbouwing met een hypotheek zijn er natuurlijk nog andere financieringsmogelijkheden. Denk aan het afsluiten van een lening of het inzetten van spaargeld.
Afhankelijk van waar je woont, zijn er bovendien verschillende subsidieregelingen voor het doorvoeren van energiebesparende maatregelen. Op de website van Energiesubsidiewijzer vind je voor welke subsidies jij mogelijk in aanmerking komt.
Waarom advies over verbouwing financieren via Financiële Meesters?
Onze hypotheekadviseurs adviseren je graag over de beste manier om je verbouwing te financieren. Dat kan middels een hypotheek, maar misschien dat andere financieringsmogelijkheden voor jou wel aantrekkelijker zijn.
Bij Financiële Meesters ben je gegarandeerd van een transparant, eerlijk en levensbestendig hypotheekadvies. Als onafhankelijk hypotheekadviseur werken we samen met alle geldverstrekkers in Nederland, waardoor we altijd een goede vergelijking kunnen maken voor jouw financieringsvraagstuk.
Door bovendien écht naar onze klanten te luisteren, ontvang je van ons een advies waar je echt iets aan hebt. Onze klanten beoordelen ons niet voor niets gemiddeld met een 9,9 op Advieskeuze.nl.
Benieuwd naar wat onze hypotheekadviseurs voor jou kunnen betekenen? Neem contact op met een hypotheekadviseur bij een vestiging bij jou in de buurt en ontdek het zelf!