Als je wilt weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen en of je een huis wel kunt betalen, kun je jouw maximale hypotheek berekenen. De rekentool maakt dan een grove schatting van het maximale bedrag dat je kunt lenen voor jouw nieuwe woning op basis van je bruto inkomen en eventuele kredieten die je hebt lopen. Maar er komt meer kijken bij de uiteindelijke berekening van hypotheek. Wij geven je 6 slimme weetjes waar je op kunt letten om meer hypotheek te kunnen verkrijgen.
1. Bereken al je inkomsten
Voor de berekening van de maximale hypotheek heb je jouw bruto salaris nodig en het eventuele bruto salaris van je partner. Maar bedenk of je nog meer inkomsten of bijvoorbeeld spaargeld hebt. Krijgen jij en je partner bijvoorbeeld vakantiegeld en/of een 13e maand? Werk je onregelmatig en krijg je daarvoor variabele toeslagen? Dit zijn allemaal inkomsten die je naast je bruto inkomen mag meenemen om een maximale hypotheek te berekenen.
Zelfs als je een loonsverhoging verwacht te krijgen, mag je dit opgeven. Hoe meer bewijs je hiervan hebt, hoe beter. Probeer jouw adviseur dus altijd een goed inzicht te geven in jouw totale inkomsten.
2. Beperk financiële verplichtingen
Door financiële verplichtingen kun je soms (veel) minder lenen dan gehoopt. Deze kredieten wegen namelijk best zwaar in de berekening van de maximale hypotheek. Denk aan een telefoonabonnement en een studieschuld, maar ook aan partneralimentatie. Probeer daarom openstaande kredieten af te lossen voordat je een hypotheek gaat afsluiten. Zo kun je in veel gevallen bijvoorbeeld je telefoonabonnement of private lease contract eerder aflossen. Neem in plaats van een nieuw telefoonabonnement een los toestel als je je dit kunt veroorloven. Dit kan flink schelen in de maximale hypotheek die je kunt verkrijgen.
3. Energiebesparende maatregelen
Ben je van plan om te verbouwen in je nieuwe woning en daarbij energiebesparende maatregelen te treffen? Dan heb je kans dat je meer kunt lenen dan enkel de koopsom. Normaal gesproken kun je voor 100% van de woningwaarde hypotheek verkrijgen. Dit is exclusief extra kosten, zoals kosten koper en notariskosten. Bij nieuwbouw of een verbouwing kan echter rekening worden gehouden met waardestijging. Als je energiebesparende maatregelen treft tijdens die verbouwing, kun je tot wel 106% van de woningwaarde lenen. Dat geldt ook voor de aankoop van een (nieuwe) energiezuinige woning.
4. Bepaal de looptijd van de hypotheek
De maximale hypotheek hangt ook af van de looptijd die je wilt afsluiten. Als je een hypotheek afsluit voor 30 jaar, kun je automatisch ook meer lenen. Maar dat wil niet zeggen dat dit altijd de voordeligste optie voor jou is en een looptijd van 30 jaar is niet voor iedereen mogelijk. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je geen recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Laat je dus altijd goed adviseren over de looptijd van een hypotheek en welke consequenties hieraan hangen. Een maximale hypotheek krijgen hoeft namelijk niet te betekenen dat je onderaan de streep het voordeligst uit bent.
5. De hypotheekrente
Over het bedrag dat je leent voor jouw woning, betaal je hypotheekrente. Deze kun je vastzetten voor een bepaalde periode of variabel houden, zodat je profiteert van rentedalingen, maar ook meer gaat betalen als de rente stijgt.
Als je een maximale hypotheek wilt verkrijgen, doe je er verstandig aan om de looptijd van de rente voor minimaal 10 jaar vastzetten. Dan mag je namelijk rekenen met de werkelijke rente. Bij een looptijd korter dan 10 jaar wordt er gerekend met een toetsrente van 5%. Op dit moment ligt de werkelijke hypotheekrente veel lager. Daardoor kun je meer lenen.
6. Starterslening
Ga je voor het eerst een huis kopen? Dan kun je naast jouw hypotheek wellicht ook aanspraak maken op een starterslening. Een starterslening biedt starters de mogelijkheid om op een verantwoorde manier iets meer geld kunnen lenen voor hun eerste koophuis. Een starterslening staat dus los van de hypotheek en kun je verkrijgen bij de gemeente waar je wilt gaan wonen.
Een starterslening is niet vanzelfsprekend. Niet elke gemeente verleent deze dergelijke leningen. Daarnaast mag deze alleen worden aangevraagd voor de aankoop van een eerste huis en je mag niet te veel eigen geld hebben.
Samen jouw maximale hypotheek berekenen
Online kun je jouw maximale hypotheek eenvoudig berekenen. Op basis daarvan weet je ongeveer in welke prijsklasse je op huizenjacht kunt gaan. Om echt een goed inzicht te krijgen in de maximale hypotheek en alles wat er komt kijken bij het kopen van een huis, kun je het beste een afspraak maken met een hypotheekadviseur bij jou in de buurt. Een eerste hypotheekgesprek is altijd gratis en vrijblijvend. Samen kijken we naar jouw wensen en de mogelijkheden om de aankoop van jouw droomwoning werkelijkheid te maken.