Eindelijk, na lang zoeken op Funda kom je jouw nieuwe droomhuis tegen! Wat een plaatje, je ziet jezelf al verhuizen en droomt over de nieuwe inrichting van de woonkamer. Totdat je ontdekt dat de WOZ-waarde van het koophuis veel lager is dan de vraagprijs, wat nu? Wij hebben het voor je uitgezocht en leggen je alles uit over de WOZ-waarde en de vraagprijs van een woning.
Wat is de WOZ-waarde?
Laten we beginnen bij de vraag: wat is de WOZ-waarde? WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. Het is de wet die bepaalt wat de waardebepaling is van woningen en andere onroerende zaken in heel Nederland. De WOZ-waarde is een geschatte marktwaarde van je woning en is een indicatie. Met de marktwaarde bedoelen we de waarde van een woning wanneer deze wordt verkocht op de woningmarkt.
Hoe wordt de WOZ-waarde bepaald?
Elk jaar bepaalt de gemeente de WOZ-waarde van je huis. De WOZ-waarde is een schatting en wordt gebaseerd op de waarde van alle huizen die bij jou in de buurt zijn verkocht. De gemeente neemt hierbij als uitgangspunt het afgelopen jaar als periode om te bepalen welke huizen er in jouw wijk zijn verkocht. Doordat de gemeente een jaar terug kijkt, loopt de waarde van jouw huis een jaar achter met de huidige situatie. Wanneer je belastingen of heffingen moet betalen voor jouw woning, zijn deze gebaseerd op de WOZ-waarde die door gemeente is bepaald.
Waarom is de WOZ-waarde belangrijk?
Omdat de WOZ-waarde op meerdere zaken invloed heeft is het belangrijk dat deze klopt. Gemeenten, waterschappen en de Belastingdienst gebruiken deze waarde ook als basis voor het heffen van verschillende belastingen. Wanneer je WOZ-waarde te hoog is betaal je daardoor vaak meer belasting. Daarnaast speelt de WOZ-waarde een belangrijke rol bij het verkopen van een huis. Belangrijk dus om goed in de gaten te houden.
De WOZ-beschikking
Elk jaar ontvang je als huizenbezitter in maart de WOZ-beschikking. Op deze beschikking vind je de WOZ-waarde van jouw woning. Deze waarde is gebaseerd op het voorgaande jaar met als peildatum 1 januari. Als voorbeeld: de WOZ-beschikking van 2020 heeft als waardepeildatum (het moment van de schatting) 1 januari 2019. Hoeveel je huis op dit moment waard is staat dus niet op de beschikking. De waarde van dit moment heeft dan ook geen invloed op je belastingen en heffingen, omdat de beschikking een jaar terug gaat in de tijd.
Hoe zit het met de vraagprijs van een woning?
De woningwaarde van je woning, of de marktwaarde, is niet hetzelfde als de vraagprijs. De vraagprijs voor een koopwoning kan anders en zelfs hoger liggen dan de WOZ-waarde. Bij het kopen van een huis kan het zijn dat een koper de ligging en het gevoel van de woning ook laat meewegen in de vraagprijs. Gaat het om je droomhuis?
Dan kan het zijn dat je bereidt bent om meer te betalen dan de WOZ-waarde. In ieder geval hoeft de vraagprijs niet gelijk te zijn aan de WOZ-waarde die door de gemeente als schatting is bepaald.
Is een lage of hoge WOZ-waarde goed?
Heel simpel gezegd is het gunstig wanneer jouw huis een lage WOZ-waarde heeft, want in dat geval betaal je minder belasting. Maar aan de andere kant is een hogere WOZ-waarde weer beter wanneer een huis verkocht wordt, hierdoor is er namelijk een kans dat de hypotheekrente omlaag kan. Hoog of laag? Het heeft allebei zijn voordelen.
Wat als je denkt dat WOZ-waarde niet klopt?
Op de beschikking staat de WOZ-waarde van de woning. Wat doe je als je het niet eens bent met de WOZ-waarde en wanneer je denkt dat de schatting niet klopt? In dit geval kun je bezwaar maken. Dit bezwaar zal met terugwerkende kracht geregeld moeten worden. Binnen zes weken na dagtekening van de beschikking moet je het bezwaar verstuurd hebben.
Lukt het niet binnen deze zes weken, omdat er bijvoorbeeld extra bewijs moet worden toegevoegd aan het bezwaar? Dan is er nog een optie om een ‘Pro forma bezwaarschrift’ te versturen. Dit is een brief waarmee je duidelijk maakt dat er meer tijd nodig is om het bezwaar te onderbouwen. Het is belangrijk dat je duidelijk maakt voor welke datum de gemeente de extra documenten en bewijzen zal ontvangen. Met deze optie verlies je de rechten van het bezwaar maken niet.
Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde
Wil je bezwaar maken tegen de schatting en de waarde die de gemeenten op de beschikking heeft gezet? Dan is het belangrijk om reëel te zijn en te bedenken of er duidelijke aanwijzingen en bewijzen zijn tegen de WOZ-waarde. Je kunt bijvoorbeeld contact opnemen met je makelaar, het Kadaster of ga in gesprek met buurtbewoners. Daarnaast kan een taxateur ook helpen om de waarde van de woning te bepalen.
Zelf de woningwaarde berekenen?
Je kunt beginnen met de huizenjacht. Je weet hoeveel hypotheek je kunt krijgen en in welke prijsklasse je kunt beginnen met zoeken. Het kan zijn dat je tijdens het zoeken verschillende huizen tegenkomt waarbij de vraagprijs in jouw ogen veel te hoog of te laag ligt. In dat geval kun je het beste de woningwaarde berekenen en dat hoef je niet zelf te doen. Gebruik onze tool woningwaarde berekenen en ontvang een gratis woningwaarderapport met kadastrale kaart.
Heb je nog andere vragen of heb je hulp nodig met de WOZ-waarde en jouw huis? Wil je meer weten over het kopen van een huis of ben je op zoek naar advies over hypotheken? Neem dan contact op! Bij Financiële Meesters staan wij voor je klaar met al je vragen over hypotheken, het kopen van een huis en alles wat daarbij komt kijken.