Goed nieuws voor senioren op de woningmarkt: er gelden vanaf heden ruimere NHG-financieringsnormen voor senioren met verhuisplannen. Veel senioren hadden tot op heden problemen met het verkrijgen van een nieuwe hypotheek, ondanks dat ze veelal kleiner gaan wonen. Door de verruiming van de mogelijkheden voor senioren zouden deze problemen vanaf nu verleden tijd moeten zijn. Hoe dat precies zit, lees je in dit artikel.
Oplossing voor problemen nieuwe hypotheken senioren
Het was geen uitzondering: je hebt tientallen jaren een goed betaalbare hypotheeklast gehad. Nu wil je verhuizen (veelal naar een kleinere- en goedkopere woning) en dalen je maandlasten aanzienlijk. De hypotheeknormen zijn echter dusdanig dat de maandlasten niet passend zijn. Ondanks de (veel) lagere maandlasten waren er bijna geen geldverstrekkers die dan een hypothecaire geldlening verstrekte (een aantal geldverstrekkers deed dit al wel). De reden hiervoor was dat volgens de meeste geldverstrekkers het inkomen na de pensioengerechtigde leeftijd onzeker is.
Diverse marktpartijen waaronder de AFM, een aantal banken, het Nibud en NHG (Nationale Hypotheek Garantie) zijn hierover in gesprek gegaan. Ook zij vinden het wenselijk dat deze regelgeving soepeler wordt.
Ruimere mogelijkheden voor senioren
Vanaf heden zijn er ruimere mogelijkheden voor senioren: er mag nu gerekend worden met werkelijke lasten voor de bepaling van de hoogte van de hypotheek. Dat is wezenlijk anders dan de standaard toetsing voor hypotheken. Veelal leidt dit tot een hypotheek met lagere hypotheeklasten dan dat je had. Je kunt door deze speciale hypotheek voor ouderen makkelijker verhuizen naar bijvoorbeeld een levensloopbestendige woning.
5 criteria om voor de ruimere NHG-financieringsnormen in aanmerking te komen
Om voor de nieuwe regels in aanmerking te komen, gelden 5 criteria:
- Woning: je moet op dit moment een koopwoning hebben en verhuizen naar een woning waar je zelf gaat wonen.
- Leeftijd: voor mensen vanaf 10 jaar voor AOW-gerechtigde leeftijd. Op dit moment is dat 67 jaar en 3 maanden, dus vanaf 57 jaar en 3 maanden kom je al in aanmerking, maar ook als je al je pensioeninkomen hebt.
- Rentevaste periode: de rente moet minimaal 20 jaar worden vastgezet (er zijn wel verschillende mogelijkheden voor een kortere periode o.b.v. leeftijds- en looptijdcriteria).
- Maandlasten: de maandlasten van de hypotheek moeten gelijk of lager worden dan de huidige maandlasten. En de maandlasten moeten uiteraard lager zijn dan de toegestane hypotheeklast volgens de hypotheeknormen.
- Einde looptijd: indien je een aflossingsvrije hypotheek hebt, mag het bij het einde van de looptijd van dit hypotheekdeel geen reden zijn om de hypotheek op te eisen.
NB. Deze regels gelden alleen voor NHG-hypotheken. Om hiervoor in aanmerking te komen, mag de woning niet meer dan € 265.000 kosten. Banken mochten al eerder met een goede onderbouwing hypothecaire geldleningen verstrekken op basis van werkelijke lasten.
Hypotheekadvies op maat van jouw Financiële Meester
Wil je juist blijven wonen waar je woont en wil je jouw woning aanpassen en/of overwaarde benutten? Ook daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Wij adviseren je graag over de beste hypotheek voor ouderen.
Weten wat de ruimere NHG-financieringsnormen in jouw situatie betekenen? Neem contact met ons op via het contactformulier op onze website voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een adviseur van Financiële Meesters bij jou in de buurt.