Soms koop je een huis, omdat je weet dat je hier voor altijd kunt blijven wonen. Maar er zijn ook genoeg redenen en oorzaken waardoor mensen er juist nu voor kiezen om te verhuizen. Een ander huis kopen doe je niet zomaar en het is belangrijk om niet alleen de oorzaak of verhuisreden, maar ook de (financiële) gevolgen goed in kaart te brengen. In dit blog geven we je de drie meest voorkomende verhuisredenen en vertellen we je waar je op moet letten als je wilt verhuizen.
1. Verhuizen vanwege de lage hypotheekrente
Een veelvoorkomende reden om te verhuizen is wanneer dit financieel aantrekkelijk is. Wanneer de woningprijs en/of de rente laag is bijvoorbeeld. De kans is groot dat als je een nieuw huis koop, de rente lager is dan op jouw huidige hypotheek. Op dit moment ligt de rente namelijk nog altijd relatief laag. Gemiddeld zo’n 1,7% bij een hypotheek met een looptijd van 30 jaar.
Het is wel belangrijk om te onthouden dat de laagste rente niet altijd de beste keuze is. Naast de lage rente moet je onder andere rekening houden met de hypotheekvorm, de voorwaarden van de geldverstrekker en de lengte van de rentevaste periode. Door de rente van verschillende hypotheekaanbieders goed te vergelijken, kun je de voor jou meest aantrekkelijke lening kiezen met een zo laag mogelijke rente.
2. Verhuizen om groter of juist kleiner te gaan wonen
Als je gezinssituatie groeit, groeit het huis helaas niet met je mee. Dit kan een reden zijn om te verhuizen. Maar het kan natuurlijk ook voorkomen dat het huis juist te groot wordt, omdat de kinderen het huis hebben verlaten. In dat geval wil je juist kleiner gaan wonen. Of je nu groter of kleiner wilt gaan wonen: dit zal gevolgen hebben voor je maandlasten.
Een groter huis betekent niet altijd een duurdere hypotheek. Een groter huis buiten de stad is vaak goedkoper dan een klein appartement binnen de stadsring. Dat geldt ook andersom wanneer je juist kleiner wilt gaan wonen in de stad, terwijl je uit een buitengebied komt.
Naast de hypotheek is het belangrijk om ook de andere woonlasten in kaart te brengen. Zo heeft een groter huis vaak hogere maandlasten als het aankomt op gas, water en elektra. Zorg dus dat je alle kosten goed in kaart hebt als je ervoor kiest om kleiner of groter te gaan wonen.
3. Verhuizen om dichter bij werk of familie te wonen
Wie carrière wilt maken, moet daarvoor concessies doen. Soms is het niet mogelijk om dicht bij huis jouw droombaan te vinden. En soms is de reistijd zo lang, dat je kunt overwegen om te verhuizen om dichter bij je werk te gaan wonen. Wanneer je dichterbij je werk woont, heb je minder reistijd, minder reiskosten en bovendien meer tijd om samen met je gezin thuis door te brengen. Een goede reden om te verhuizen dus. Dat geldt natuurlijk ook wanneer je juist ver van je familie woont, door bijvoorbeeld je werk. Dichter bij je familie wonen of terug naar je ‘roots’ willen, is ook een reden om te verhuizen.
Of je nu kiest voor familie of werk, je moet altijd rekening houden met verschillende financiële veranderingen. Minder reistijd betekent misschien meer tijd en minder reiskosten, maar het kan ook zorgen voor hogere maandlasten. Wanneer je vanuit de provincie naar de randstad verhuist bijvoorbeeld. Weeg daarom altijd goed af wat voor jou echt belangrijk is en bekijk wat onderaan de streep het meest voordelig is voor jou en je gezin.
In 6 stappen naar jouw nieuwe droomhuis
Overweeg je om te verhuizen door een van de veelvoorkomende redenen? Houd dan altijd rekening met de volgende stappen. Zo weet je zeker dat je alle gevolgen goed in kaart hebt.
- Stap 1: bereken je maximale hypotheek. Als je weet wat je kunt lenen, weet je ook naar welke huizen je kunt kijken.
- Stap 2: breng ook de andere kosten in kaart. Naast de lening en de rente is het goed om ook de vaste maandlasten in kaart te brengen. Denk hierbij aan leveringskosten van energie, maar ook aan mogelijke parkeerkosten, VVE-kosten en natuurlijk de kosten van een eventuele verbouwing.
- Stap 3: bepaal afhankelijk van de mogelijkheden en de urgentie of je eerst je eigen woning wilt verkopen of eerst een nieuw huis wilt kopen voordat je je eigen woning verkoopt.
- Stap 4: breng niet alleen de nieuwe hypotheek, maar ook jouw huidige hypotheek nog eens in kaart en bedenk wat je wilt doen met de restschuld of overwaarde van de huidige woning.
- Stap 5: overweeg of je je huidige hypotheek wilt meenemen of juist wilt oversluiten.
- Stap 6: koop je nieuwe droomhuis. Als je alle stappen hebt doorlopen en je hebt jouw droomhuis gevonden is het tijd voor de laatste stap. De adviseurs van Financiële Meesters helpen je graag met het rondmaken van de hypotheek die past bij jouw situatie.
Een persoonlijk hypotheekadvies op maat
Wat jouw reden ook is, verhuizen is een belangrijke stap. Laat je daarom goed adviseren. Financiële Meesters is een onafhankelijke hypotheekadviseur. Dat betekent dat wij je altijd kunnen voorzien van een advies op maat en aanbiedingen kunnen laten zien van verschillende geldverstrekkers. Nieuwsgierig geworden? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of een gratis eerste hypotheekgesprek.