Overbruggingshypotheek
Marc Bodenstaff Marc Bodenstaff

Overbruggingshypotheek: zo werkt het!

  • Tim en Anna verkopen hun oude woning voor €250.000. Op de woning rust nog een hypotheek van €150.000. Bij de verkoop maken ze dus €100.000 winst.
  • De woning is nog niet gepasseerd bij de notaris.
  • Tim en Anna hebben echter al wel een nieuwe woning gekocht voor €300.000. Hiervoor is een hypotheek nodig van €200.000.
  • Het stel heeft op dit moment een tekort van €100.000. De winst van hun oude woning hebben zij namelijk nog niet in handen. Om het nieuwe huis te bekostigen, sluiten zij een overbruggingskrediet van €100.000 af. Zodra de oude woning wordt verkocht, lossen zij het krediet met hun overwaarde af.

Let op: iedere bank heeft zo zijn eigen voorwaarden. Er zijn namelijk banken die pas een overbruggingskrediet bieden als de oude woning op papier al is verkocht en de ontbindende voorwaarden zijn verstreken.

  1. Is de woning verkocht? Dan wordt er (over het algemeen) voor maximaal twee jaar een lening verstrekt. Dit bedrag is het verschil tussen de bestaande, al lopende hypotheek en het verkoopbedrag.
  2. Is de woning nog niet verkocht? Dan kun je een maximaal overbruggingskrediet krijgen tussen de lopende hypotheek en de executiewaarde. De executiewaarde is het bedrag dat je woning zal opbrengen bij een gedwongen verkoop. Soms kan dit ook de marktwaarde van de woning zijn.
Overbruggingskrediet

Het aflossen van het overbruggingskrediet doe je met de overwaarde van je oude woning. De looptijd van het overbruggingskrediet varieert van zes tot vierentwintig maanden. Verder moet de lening natuurlijk binnen de looptijd afgelost worden.

  • De bestaande hypotheek voor je oude woning;
  • Een hypotheek voor je nieuwe woning;
  • Het overbruggingskrediet.
Hoe bereken je een overbruggingshypotheek?
Hoe lang loopt een overbruggingskrediet?
Hoeveel kost een overbruggingskrediet?

Het eerste gesprek is altijd gratis!

Maak een afspraak

Deel dit bericht

Vragen?

Neem direct contact op met ons team

Maak een gratis afspraak