Wil jij graag je hypotheek verhogen voor een verbouwing of een ander doel? Dan heb je misschien al eens gehoord van de termen onderhandse verhoging of tweede hypotheek. Wij gaan je uitleggen hoe het verhogen van een hypotheeklening in zijn werk gaat.
In principe kan je jouw hypotheek verhogen voor elke persoonlijke uitgave. Stel je wilt een studie bekostigen, een nieuwe auto of boot kopen, dat kan door het opnemen van een tweede hypotheek op je woning. Vaak gaat het dan om een tweede hypotheek die je afsluit op de overwaarde van je woning. Dit is een extra hypotheeklening naast de bestaande hypotheek. Voor een lening met een consumptief, niet waarde vermeerderend doel kan je echter geen rente aftrekken van de inkomstenbelasting.
Je geniet wel van hypotheekrenteaftrek als je de hypotheek verhoogd om een verbouwing te financieren waarmee je verwacht de waarde van de woning in een gelijke of hogere mate te verhogen.
Onderhandse verhoging of tweede hypotheek?
Of je bij het verhogen van je hypotheek kunt kiezen voor een onderhandse verhoging of een tweede hypotheek ligt aan de waarde waarvoor de woning staat ingeschreven bij het Kadaster, de zogeheten notariële inschrijving. Als je woning de laatste jaren veel aan overwaarde heeft opgebouwd bestaat de kans dat je de hypotheek onderhands kunt verhogen. Dat betekent dat je zonder tussenkomst van een notaris de hypotheek kan verhogen. In gevallen dat deze ruimte niet bestaat dien je een tweede hypotheek af te sluiten. In dat geval moet je ook notariskosten betalen voor deze nieuwe hypotheek.
Voor het verhogen van je hypotheek maak je in elk geval taxatiekosten. De woning moet immers opnieuw op waarde worden geschat om zeker te zijn dat het voor voldoende onderpand biedt voor de lening.
Het feit dat je ruimte hebt tussen de notariële inschrijving en de daadwerkelijke woningwaarde betekent niet dat je altijd je hypotheek kunt verhogen naar het streefbedrag. Om hier meer duidelijkheid over te krijgen kan je het beste advies inwinnen bij een onafhankelijke hypotheekadviseur.