Als je iets wilt wijzingen in de hoogte of vorm van de hypothecaire lening is het mogelijk om je hypotheek aan te passen. Een verandering van de hoogte van het leenbedrag of de hypotheekvorm zal plaatsvinden bij dezelfde geldverstrekker. Bijvoorbeeld wanneer je van een aflossingsvrije naar een lineaire hypotheek gaat.
Natuurlijk zijn er ook andere aanpassingen mogelijk waarmee je jouw hypotheek kunt wijzigen door bijvoorbeeld een wijziging in je huidige levensstijl of door bepaalde toekomstplannen. Daarover vertellen we graag meer.
Mijn gezinssituatie gaat veranderen
Of je net te horen krijgt dat er een kleine op komst is of dat je kinderen hun vleugels uitslaan en op zichzelf gaan wonen: een ding is zeker het heeft invloed op de grootte en inrichting van je huis. Het kan zijn dat je moet verbouwen en daarvoor aanpassingen moet doen waarvoor je hypotheek aangepast moet worden. Ga je met je partner uit elkaar en sta je samen in het hypotheekcontract? Of ga je juist trouwen en sta je nog niet samen als eigenaar van het huis geregistreerd? Dan moet dit ook aangepast worden in de hypotheek.
Mijn inkomen gaat veranderen
Een verandering van werkgever, een andere carrière, minder werken of met pensioen. Deze scenario’s veranderen hoeveel geld je per maand kunt missen voor de betaling van de vaste lasten. Een gesprek met een hypotheekadviseur geeft je inzicht in de gevolgen en in de mogelijkheden.
Ik wil blijven wonen
Bij een vergrijzende samenleving maken we het steeds vaker mee dat woningen ‘generatieproof’ worden gebouwd. Maar wellicht is jouw bestaande woning hier nog niet op aangepast. Mogelijk moet je aanpassingen laten uitvoeren in het contract dat je destijds hebt afgesloten met de hypotheekverstrekker. Neem vooral contact op met een hypotheekadviseur om de voorwaarden te bespreken.
Ik wil sneller of direct kunnen aflossen
In de kleine regeltjes van het hypotheekcontract vind je de spelregels rondom de betaalverplichting en de snelheid waarmee je mag aflossen. Lang niet alle hypotheekverstrekkers zitten er op te wachten dat jij je hypotheek versneld aflost. Los je toch sneller af, dan kan dit tot boetes leiden. Sneller aflossen heeft namelijk invloed op de winst die ze op jou als klant kunnen maken. Er zijn echter ook banken die hier minder moeite mee hebben en het niet (of minder) met regels proberen in te perken. Door de hypotheek aan te passen kan je een overeenkomst sluiten die het wel toelaat om sneller of direct af te lossen.
Ik wil meer vrijheid bij het aflossen van mijn hypotheek
Niet iedereen houdt van een ‘one size fits all’ werkwijze voor het afbetalen van een huis. Alhoewel het tegenwoordig het voordeligste is om een hypotheek af te sluiten met een lineaire of annuïteitenhypotheek vanwege de mogelijkheid de hypotheekrente af te trekken, wil niet iedereen vastzitten aan een maandelijkse betaalverplichting. Als alternatief kan je dan kiezen voor een hypotheekvorm waarbij je pas aan het einde van de looptijd hoeft af te lossen, bijvoorbeeld een bankspaarhypotheek of een beleggingshypotheek.
Ik wil veranderen van hypotheekvorm
Stel je wilt de hypotheek die je hebt (gedeeltelijk) aanpassen naar een andere hypotheekvorm, dan moet dit door een hypotheekadviseur worden aangepast. Zeker in het verleden sloten veel mensen een lening af die bestond uit meerdere hypotheekvormen, een deel van het bedrag werd geleend met een aflossingsvrije hypotheek, terwijl de rest geleend werd met een annuïteitenhypotheek. Zo waren er diverse variaties mogelijk. Nu jaren later kan het zijn dat je graag aanpassingen doet aan de hypotheekvorm(en) van jouw lening.
Al deze redenen hebben te maken met een of meerdere van de volgende aanpassingen: verandering van hypotheekvorm, hypotheekrente of mate waarin je mag aflossen zonder boete.
Graag persoonlijk advies? Neem vooral contact op met de hypotheekadviseurs van Financiële Meesters. Zij nemen jouw situatie graag onder de loep en zorgen voor een passend advies.
Bespaar ik veel met het aanpassen van mijn hypotheek?
Alhoewel het aanpassen van je hypotheek kan leiden tot een kostenbesparing is dat doorgaans niet het primaire doel om wijzigingen door te voeren. Er zijn namelijk andere opties, die vaker tot een grotere besparing leiden. Denk hierbij aan oversluiten, rentemiddelen of extra aflossen.
Wat zijn de kosten bij het aanpassen van je hypotheeklening?
Het aanpassen van je hypotheek brengt kosten met zich mee, al zullen deze niet zo hoog zijn als het oversluiten van de hypotheek. De kosten die je maakt zijn toe te rekenen aan de tijd die de hypotheekadviseur nodig heeft om alles uit te zoeken en door te rekenen. Daarnaast kunnen er kosten worden gerekend door de hypotheekverstrekker.