Een huis verduurzamen financieert men doorgaans met een verbouwingshypotheek. Dat is niet zo zeer een specifieke hypotheekvorm, maar de benaming waarvoor men geld leent. Vaak is er al sprake van een hypotheek op de woning en sluit men een tweede hypotheek af waarmee de verbouwingskosten gefinancieerd worden.
Er zijn natuurlijk ook andere manieren om de kosten voor het verduurzamen van jouw woning te betalen. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie zijn deze wel of niet interessant.
Floris de Nooij, hypotheekadviseur te Nijmegen, vertelt er je nu graag meer over.
Verduurzaming financieren met spaargeld
Wil je een kleine verbouwing uitvoeren en heb je voldoende spaargeld voorhanden? Dan zou je de verbouwing met spaargeld kunnen bekostigen. Dat zou je kunnen overwegen als je niet meer kunt bijlenen voor een hogere hypotheek of als je meer dan 30.000 euro spaargeld hebt. Boven dat bedrag betaal je namelijk vermogensrendementheffing. Door het geld aan te wenden voor een duurzame verbouwing voorkom je dat je (meer) belasting moet gaan betalen en realiseer je waarschijnlijk een waardevermeerdering van de woning en een kostenbesparing voor water, energie en/of gas gebruik.
Subsidiemogelijkheden
De overheid vind het ontzettend belangrijk dat meer woningen verduurzaamt worden. Om dat te stimuleren zijn er in steeds meer gemeentes speciale subsidiemogelijkheden. De stappen kun je redelijk eenvoudig doorlopen, dankzij de energiesubsidiewijzer. Ook kun je laten ondersteunen en adviseren door energieadviseur of de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Of toch een verbouwingshypotheek?
Voor een grote, dure verbouwing vallen deze mogelijkheden vaak weg of zijn ze minder aantrekkelijk. Het verhogen van je hypothecaire lening biedt dan veelal wel uitkomst. De rentekosten zijn dan lager, de investering kan over een langere periode worden terugbetaald en je kunt gebruik maken van hypotheekrenteaftrek. Er zijn daarnaast ook steeds meer geldverstrekkers die speciale verduurzamingshypotheken aanbieden, deze zijn nog beter toegespitst op jouw wensen.
Hoe krijg ik een verbouwingshypotheek?
De taxatiewaarde van je woning bepaald doorgaans of je een verbouwingshypotheek kunt krijgen. De huidige warde van je woning moet hoger liggen dan de hypotheek die er op rust. Je kunt dan voor het verschil daartussen een extra hypotheek afsluiten of een verhoging van de bestaande hypotheek afstemmen. Echter kan er soms meer geleend worden, namelijk wanneer de verbouwing zal leiden tot een waardevermeerdering. In dat geval kan er tot 6% boven de taxatiewaarde geleend worden.
Verduurzamen van je woning voor een kostenbesparing?
De verduurzamingsinvestering kan je in een paar jaar terugverdienen, waarna je maandlasten vaak lager zullen uitvallen. Het exacte omslagpunt waarbij de gemaakte investering terugverdiend wordt is afhankelijk van meerdere factoren, zoals de ontwikkeling van de prijzen voor utiliteiten (water, gas, elektriciteit), bouwmaterialen en vakmensen.
Door het verduurzamen van je woning geniet je straks van lagere stookkosten, verbruik je minder elektriciteit, verhoog je het woongenot en is het te verwachten dat het huis meer onderhoudsvrij wordt.
Onlangs schreven we ook een uitvoerig artikel met tips hoe je de hypotheeklasten nog verder kunt verlagen. En we raden je ook aan het artikel Woning verduurzamen: Meer wooncomfort én lagere energielasten te lezen, waarin we nog dieper ingaan op wat een woning verduurzamen behelst.
In een adviesgesprek kunnen we ingaan op de beoogde verbouwingsplannen, de te verwachten toekomstige verbruiks- en hypotheeklasten en de financiering.
Advies nodig?
Laat je dan goed adviseren door een van onze hypotheekadviseurs. Zij ontvangen je graag voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. In dat gesprek kunnen we al het een en ander voor je uitzoeken en vaststellen of het waarschijnlijk mogelijk is de verbouwing te financieren met een hypotheek. Daarna kunnen we bemiddelen in de juiste financiering, die de gunstigste voorwaarden voor je kent.